vrijdag 27 augustus 2010

Stelling: Mensen die heel bewust aan career planning doen zijn op zichzelf gericht en niet op hun bedrijf

1.
Motivatie:
  • Waarom zou ik als bedrijf investeren in de carrière van mijn medewerkers? Dat moeten ze zelf maar doen!
  • Is dat mogelijk dan, open en eerlijk met je medewerkers over carriere praten?
Graag hoor ik jullie mening?

4 opmerkingen:

  1. Ik vind dat elke persoon die niet zo nu en dan iets aan zijn of haar carrière doet, omdat het bedrijf centraal staat, een bedrijf of organisatie te veel status geeft. Iedere organisatie is tijdelijk en daarom is het goed om zo nu en dan eens stil te staan bij of je nog goed zit. Ik was gisteren bij een college van Mathieu Weggeman, en die vroeg zich af als dan de keuze voor een organisatie vrijwillig, waarom dan toch zoveel mensen dit ervaarden als een gevangenis en het werk ook nog steeds zo ziekmakend is. Ik denk dat die gedachte een mooie grondslag voor gezond carrièremanagement is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Careerplanning is inderdaad iets persoonlijks. Maar het houdt niet op bij een persoon, er zijn zat mensen die ambitieus zijn en binnen de eigen organisatie carriere willen maken. Bedrijven kunnen juist profiteren van de drang tot ontplooiing van mensen. En als die mensen misschien toch kiezen voor een carriere buiten het bedrijf dan is altijd een tevreden ex werknemer belangrijker dan een ontevreden ex werknemer.

    Je werknemer van vandaag is vaak je klant van morgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Paul en "Anoniem": Dank voor jullie reactie op de stellingen. In jullie reactie zie ik zowel het nut van carrière management voor het bedrijf, als voor de professional zelf.

    Maar dan de 2e stelling: Kun je open en eerlijk met medewerkers over hun carrière praten? Paul, jij noemt al het gevoel van professionals dat ze gevangen zitten, en dat kan voor geen van beide partijen goed zijn; dat moet je m.i. aanpakken door er open over te zijn. Maar ik zie toch vaak dat het moeilijk is om open te zijn. Hoe kun je dat doorbreken?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Nadenken over hoe je open kunt zijn is een barrière creëren om het niet te doen. Open zijn kun je alleen maar doen. En als je daarvoor in jouw organisatie geen ruimte voelt, zit je dan nog wel goed? Angst is veelal geen goede raadgever ...

    BeantwoordenVerwijderen