- In een tijd van economische crisis is er geen ruimte voor career development!
- De goeden gaan, en de minder goede blijven, ik richt mij liever op de laatste categorie, dan gaan ze misschien wel weg!
Graag hoor ik jullie mening?
The People-Capability Maturity Model is a model with emphasis on the maturity of people processes like carrier development, competences and competence planning, people management etceteras. Many mature organizations are using this model to enhance their performance by exploiting people abilities and potentials. The Dutch SPIDER P-CMM workgroup comprises members with management, process improvement as well HRM background.
Inderdaad, als je korte termijn gericht bent & nooit beschikte over een Strategisch (HR) Plan dan zul je op dit moment zeker niet (kunnen!) investeren in je medewerkers.
BeantwoordenVerwijderenHet is net als met sparen, 'een appeltje voor de dorst', investeren in je mensen doe je ook met het oog op de toekomst van je organisatie.
'De goeden gaan', da's nog maar de vraag. Als je klakkeloos gaat investeren dan is de kans groot dat je medewerkers 'over-qualified for the job at hand' worden & niet iedereen kan naar de top van de hierarchische pyramide. Logisch dus, dat zij vervolgens vertekken. Je zal hen dan ook meer dienen te bieden dan alleen ontwikkeling.
Maar als het goed is, als je het met Beleid doet, dan ontwikkelt de organisatie zich gelijk opgaand met de toename in kennis & kunde van medewerkers en managers. Op die manier blijven niet alleen de inhoud van de banen interessant, ook de beloningen & andere uitdagingen om te blijven bij deze organisatie, deze investeerder.
Op dat moment doe je als organisatie écht aan career development.
& 'Dat de minder goede blijven', wellicht heb je dan geen 'minder goede' meer. ;-)
Tja, mijn reactie is simpel. Als een tool (career development) zorgt voor beweging in de organisatie en die beweging is ongewenst, dan heeft het management een steek laten vallen om de tool juist in te zetten. Je kunt de tool toch niet de schuld geven?
BeantwoordenVerwijderenVeel mensen beschouwen opleiding als beloning en erkenning en als een ondersteuning van hun bestaanzekerheid (zekerheid op een baan). Dat zijn 2 elementen hoog uit de behoefte piramide van Maslow. Niet investeren in medewerkers is daarom juist een garantie op het vertrekken van die goede medewerkers.
BeantwoordenVerwijderenWillem, Paul en "anoniem": Dank voor jullie reactie. Duidelijk wordt dat een bedrijf zich eigenlijk niet kan veroorloven om niet te investeren in hun professionals.
BeantwoordenVerwijderenBlijft nog wel de vraag hoe je dat dan doet in tijden van crisis. Veel bedrijven reageren primair door opleidingsbudgetten te bevriezen. Komt op mij over als de kaasschaaf methode, als we overal wat bezuinigen dan redden we het misschien wel. Keuzes maken, waar wel en waar niet investeren lijkt me een beter antwoord. Wat denken jullie?
Ik denk eerlijk gezegd dat het focussen op budgetten en opleidings-(HR?)functionarissen geen recht doet aan het leren en ontwikkelen. Zonder budget is er in een organisatie door manager en medewerkers al heel veel te organiseren om met elkaar aan ontwikkeling te doen. Externe cursussen en andere activiteiten die budget kosten dragen slechts gering bij. Het enige wat hindert kan de mindset zijn dat het tijd kost om aan ontwikkeling te werken, maar ja investeren blijft altijd lastig.
BeantwoordenVerwijderen